Kärnkraft är en enorm energikälla, där stora mängder energi kan utvinnas. Det finns dessvärre risker med att bedriva kärnkraftsverksamhet. Kina, Japan och Sydkorea ger sin syn på saken nu när FN:s generalförsamling är igång.
Kina behöver kärnkraft
Med kärnkraftstekniken kommer också en förmåga att utveckla kärnvapen som kan förgöra hela länder. Trots detta anser Kinas delegation att kärnkraften är högst nödvändig för att rädda klimatet.
– Kärnkraft behövs i framtiden för att kunna nå Parisavtalet, menar delegationen Kina.
De är medvetna om de risker kärnkraften medför men de insisterar på att det handlar om tillit till andra länder.
Japan vill behålla kärnkraft
Japans delegation satsar också på kärnkraft. Japan uppger ha säkerhets – och stresstestat sina kärnkraftverk för att förebygga olyckor. De menar att de vill dela och sprida sina tekniker och kunskaper till resten av världen. I sitt inledningstal tidigare i morse talade Japan om klimatkrisen.
– Vid tillfället befinner vi oss i en fossilbaserad värld. Vi vill ta framsteg i kampen mot klimatförändringarna genom att införa en användning av kärnkraft.
Sydkorea vacklar i frågan
Sydkorea är beroende av kärnkraft, trots det har de bestämt att avveckla en stor del av sin kärnkraft och satsa på naturgas. Det har de gjort för att tillsammans med andra länder kunna reducera riskerna av att enbart försörja sig på kärnkraft. Sydkorea är inte emot elförsörjning av kärnkraftverk, utan tycker att det är en bra energikälla på lång sikt. I nuläget satsar de mer på naturgas. När Sydkorea får frågan om kärnkraft är de mer vacklande än Kina.
– Vi har använt kärnkraft länge, men I början av årtiondet så har vi bestämt att stänga ner hälften av våra kärnkraftverk för att satsa på naturgas, förklarar Sydkorea.
Dock tycker landet fortfarande att kärnkraft är en ganska bra energikälla på lång sikt.
Zahra och Otto, UNews